חיפושדלג על חיפוש
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

החבות בגין נזקי גוף מפגיעת רכב

על מי מוטלת החבות: הנוהג ללא רישיון ברכבו של הנפגע, הנהג ברכב שפגע בנפגע מחוץ לרכב, תאונה מעורבת או קרנית?

 

ת.א. 625/06

 

ענתר אוסמה נגד ענתר סירט,  עזבון המנוח שלמה קפון, כלל חברה לביטוח וקרנית

 

בית משפט: מחוזי חיפה
 

פסק הדין החלקי ניתן  ביום:  22.06.2008

 

על ידי כב' השופטת: ב' גילאור - נשיאה

 

עניינו של פסק הדין החלקי: השאלה על מי מהנתבעים מוטלת האחריות לפי החוק לאירוע התאונה.

 

התובע היה הבעלים והמחזיק ברכב שנסע בו עובר לתאונה, כאשר הנתבע , בן דודו נהג ברכב מבלי שהיה בידו רישיון נהיגה תקף במועד התאונה הואיל ורישיון הנהיגה שלו נשלל  25 ימים לפני התאונה למשך תקופה של חודשיים. בעת התאונה, התובע ירד מהרכב שהיה נהוג בידי הנתבע בשל תקלה שאירעה בו ואז נפגע התובע על ידי אוטובוס ציבורי זעיר שהיה נהוג כאמור בידי שלמה קפון ז"ל.

 

אין מחלוקת בין הצדדים כי התובע נפגע ב"תאונת דרכים", כהגדרתה בחוק, ואולם, השאלה היא תאונת דרכים מבחינת איזה רכב: הרכב הפוגע או הרכב בו נסע הנפגע או שמא מדובר בתאונה מעורבת לפי סעיף 3(ב) לחוק. המחלוקת העיקרית בין הצדדים הנה עובדתית, על הסיבה שבעטיה נמצא התובע על הכביש מחוץ לרכב הסובארו בעת התרחשות התאונה.

 

הכרעה דרושה כדי ליתן תשובה לשאלה אם התובע נפגע על ידי הרכב הפוגע כמי שעשה "שימוש" ברכב (שבו נסע וממנו יצא עובר לפגיעה) ולכן נותר בגדרו של "נוסע", או נפגע כ"הולך רגל", והאם נפגע בתאונה מעורבת. מחלוקת נוספת בין הצדדים, בשאלת תקפות הכיסוי הביטוחי שהוציאה כלל לרכב בו נסע התובע וזכותו של התובע לפיצויים מכוח החוק, בהעדר רישיון נהיגה תקף בידי הנתבע שנהג ברכב בזמן התאונה.

 

בית המשפט קבע, כי החבות בגין התאונה מוטלת עלהנתבע 2 (עזבון המנוח שנהג ברכב הפוגע) ועל כלל, בהיותה המבטחת של השימוש ברכבהפוגע, שבו נהג המנוח, בתקופה הרלוונטית לתאונה.

 

בית המשפט דחה את התביעה כנגד הנתבע 1(נהג הרכב ממנויצא התובע ) וקרנית וכן הודעת צד ג' ששלחה קרנית לנתבע.

 

ציטוט פסיקה: הנשיא השופט מ' גל בפסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בע"א (ירושלים) 5525/04 בכר מירזקנדוב נ' יוסף חמו ואח' " ...ואכן, לא כל "שימוש ברכב מנועי" כמשמעותו בחוק הפיצויים מחייב רישיון נהיגה על פי דיני התעבורה. הדברים ברורים. טלו, למשל, כניסה ויציאה מרכב ועוד כיוצאים באלו פעולות רבות, שאינן מחייבות רישיון נהיגה, אף אם הן מגיעות לכדי שימוש ברכב מנועי. גם לשם מעמדו של אדם כ"משתמש" ברכב מנועי אין בהכרח חובה לרישיון נהיגה. בעלים של רכב החונה במגרש החניה אינם חייבים להחזיק ברישיון נהיגה, והמבטח יכסה את אחריותם כל אימת שאין מדובר באירוע הנובע מעצם הנהיגה ללא רישיון".  

 

 

 

 

עבור לתוכן העמוד