חיפושדלג על חיפוש
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

זכויות האלמנה קודמים לזכויות המוטב

רכיב החיסכון מסווג כחיסכון עבור שני הצדדים, למועד פקיעת הנישואין אם בשל גירושין או מחמת מיתה

 

תמ"ש 1993/07 ד.פ.א נגד א.א.

 

בית המשפט: בית משפט לענייני משפחה מחוז תל אביב

 

פסק הדין ניתן ביום: 19 בינואר 2011

 

ע"י כבוד השופטת: טובה סיון, סגנית נשיאה 

 

ענינו של פסק הדין: מי זכאי לקבל מחצית מסכום תגמולי הביטוח בשל מרכיב החיסכון בפוליסת ביטוח החיים של המנוח: האם האלמנה ממנה ביקש להיפרד לפני התאבדותו או בנו מנישואיו הראשונים אשר נקבע על ידו כמוטב יחיד בפוליסה לביטוח חיים?

 

בית המשפט לענייני משפחה, קיבל את תביעתה של האלמנה וקבע, כי היא זכאית למחצית מהכספים שנצברו בפוליסה לביטוח חיים לפי מרכיב החיסכון בתקופת החיים המשותפים עם המבוטח המנוח ואילו הבן שנקבע כמוטב בפוליסה זכאי לתגמולי ביטוח בשל מרכיב ה"ריסק".

 

 

מתוך פסק הדין:

 

 "בפסיקת בית המשפט העליון, בתחילת שנות ה-80 (ע"א 724/83, פ"ד לט(3), 551), נקבע כי פוליסות ביטוח כמו גם זכויות סוציאליות ופנסיוניות שעל שם בן הזוג, הן "נכס משותף", וכדברי בית המשפט בפרשת בר נתן (ע"א 724/83, ט.ס):

"יש לראות את הפוליסות כנכס מנכסי המאמץ המשותף, כשהמדובר הוא בשנים בהם נצבר הכסף עד ליום הפרוד"

וכך, אושרה ההלכה בע"א 809/90 פ"ד מו(1), 602 (פרשת לידאי,ט.ס) בתחילת שנות ה-90.

ובסוף שנות התשעים, בע"א 7613/98 חיה בקר נ' אבישי אפרתי-8 ואחר', פ"ד נד 90(2) דינים עליון כרך נז, בעמ' 758, נפסק:

"כל עוד חיו בני הזוג יחד ולא התגבשה סיבה לקבלת כספי הביטוח, לא קמה לתובעת עילה לתבוע את זכותה הקניינית הכספים שנצברו רק על שם המנוח בתקופת החיים המשותפים".

"כספי החיסכון (במאובחן מרכיב "הריסק" ט.ס), נצברו מדי חודש בחודשו במהלך עשר שנות הנישואין, ככל חיסכון אחר שמי מהצדדים חסך, עבור ימי סגריר עתידיים, וכשם שההלכה כיום נטועה באשר לזכויות פנסיה, קופות גמל, וכל הזכויות כגון אלה, כנכסים ברי איזון, הרי שאני סבורה כי אותה הלכה יש להחיל באשר לרכיב החיסכון בכל אחת מהפוליסות, באשר רכיב זה מסווג כחיסכון עבור שני הצדדים, למועד פקיעת הנישואין, הן בשל גירושין, והן מחמת מיתה.

גם מתוך עיון בנספחים אשר צורפו לתצהירי עדותו של הנתבע לגבי הפוליסות, עולה כי בפועל קיימת הפרדה של רכיב החיסכון בכל אחת מהן, ממרכיב "הריסק" .

לפיכך, יש לקבוע כי ד. זכאית למחצית כספי החיסכון שנצברו בביטוחים השונים (אשר פורטו בכתב התביעה ובתצהירה), ממועד הנישואין- 16.3.99 ועד למועד פטירתו של המנוח- 13.5.07.

כן יש לקבוע ועל כך לא יכולה להיות מחלוקת כי ד. זכאית למחצית הכספים בקופות הגמל, ובקרן ההשתלמות, אשר נצברו ממועד הנישואין- 16.3.99 ולמועד פטירתו של המנוח-13.5.07."

עבור לתוכן העמוד