חיפושדלג על חיפוש
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

עובדות מהותיות בחתימה על כתב סילוק

החתימה על כתב הויתור אינה חוסמת את דרכו של התובע אם עובדות מהותיות נעלמו מידיעתו בעת החתימה

 

עא (ת"א) 1366/09 ‏דניאל בן עזרא נ' ביטוח ישיר איי.די.איי. חברה לביטוח בע"מ

 

בית המשפט: המחוזי בתל אביב - יפו

 

פסק הדין ניתן ביום: 24/5/2011

 

על ידי כב' השופטת: רות לבהר שרון

 

עניינו של פסק הדין: האם חתימתו של מבוטח על כתב סילוק סופי של תביעה מחייבת אותו גם במקרה שבו חתם על כתב הסילוק נעלמו מידיעתו עובדות מהותיות?

 

רקע: המבוטח עבר המערער אירוע לבבי בעקבותיו שילמה לו חברת הביטוח תגמולי ביטוח בסך 153,012 ₪. כעבור שלוש שנים גילה המבוטח כי התגמולים שקיבל מחברת הביטוח נמוכים בכ-300,000 ₪ מהתגמולים אותם היה זכאי לקבל על פי הפוליסה הקודמת במגדל אשר חברת הביטוח הבטיחה לו בעת ההתקשרות, כי תנאי הביטוח לא יהיו גרועים יותר.

 

בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור והחזיר את התביעה לבית משפט השלום לבדיקת נסיבות המקרה.

 

 

מתוך פסק הדין:

 

"בבסיס תביעתו של המערער עומדת הטענה כי הוא זכאי לתגמולי ביטוח בסכומים גבוהים בהרבה מאלה ששולמו לו, וזאת לאור העובדה שהובטח לו כי הכיסוי על פי הפוליסה שרכש אצל המשיבה זהה לכיסוי על פי הפוליסה שהייתה לו במגדל. לטענתו נודע לו כי הסכום שקיבל בפועל נמוך מהסכום לו היה זכאי על פי הפוליסה של מגדל רק כשלוש שנים לאחר מקרה ביטוח, ומכאן שהתביעה לא התיישנה, וקיימת סיבה טובה שלא להידרש לחתימתו על כתב הויתור, ולבחון טענותיו לגופו של עניין תוך קביעת עובדות ברורות ומנומקות.

 

ככלל, משחתם תובע על כתב ויתור לפיו לא תהיינה לו טענות נוספות כנגד הנתבע, הרי הוא מנוע מלשוב ולתבוע את הנתבע באותו העניין. ואולם, כאשר נטען על ידי התובע - כפי שזה בענייננו - כי עובדות מהותיות נעלמו מידיעתו בעת שחתם על כתב הויתור, ושאלמלא ידע עובדות אלה לא היה חותם על כתב הויתור, כאשר בשקידה סבירה לא יכול היה לגלותן, אין לקבוע כי החתימה על כתב הויתור חוסמת את דרכו של התובע. במקרה שכזה, על בית המשפט לבחון את הטענות, במיוחד כאשר לצדדים טענות עובדתיות סותרות, ולהכריע עובדתית בטרם יקבע מסקנות משפטיות.

 

בענייננו, בית משפט קמא לא הכריע בשאלה האם עילות התביעה נודעו למערער רק כשלוש שנים לאחר שחתם על כתב הויתור, כטענתו, או שמא, ידע המערער כבר בעת החתימה על כתב הויתור כי קיים שוני בין הכיסויים, כפי שטוענת המשיבה. מדובר בטענות עובדתיות סותרות שלא נבדקו עד תומן, ועל אף שהמערער העיד, בית המשפט לא הגיע למסקנה עובדתית שעל בסיסה ניתן להכריע במחלוקת זו ולקבוע האם המערער מנוע מלהגיש התביעה לאור חתימתו על כתב ויתור, אם לאו.

 

קביעתו של בית המשפט כי דין התביעה להידחות על הסף בשל חתימת המערער על כתב הויתור אינה מנומקת דיה, וזאת בלשון המעטה.

עבור לתוכן העמוד