חיפושדלג על חיפוש
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

פסיקת העליון: קורקינט מכני אינו רכב מנועי

העליון קיבל את הערעור של הנפגע וקבע, כי הקורקינט שנרכש בחנות צעצועים אינו רכב מנועי

 

ע"א 2606/06 דיווי שפורן נגד זק תורג'מן כלל חברה לביטוח בע"מ ואבנר איגוד לביטוח נפגעי רכב בע"מ

                                                                                 

בית משפט: העליון  

 

פסק הדין ניתן ביום: 11 במאי 2010

 

על ידי:  כבוד השופטת א' פרוקצ'יה

 

עניינו של פסק הדין: האם קורקינט המשמש ככלי משחק לילדים, המונע על ידי מנוע בנזין (להלן: קורקינט מכני), הינו "רכב מנועי" כמשמעותו של מונח זה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים?

 

רקע: המערער, נפגע על ידי רכב בכביש כאשר נסע עם חברו שנהג בקורקינט אותו קיבל במתנה מהוריו קורקינט מכני שמונע במנוע בנזין, שנפחו 22 סמ"ק, והוא מותנע באמצעות משיכת חוט. מיכל הדלק מכיל ליטר אחד של בנזין. אין על הקורקינט מושב כלשהו, ואין בו תיבת הילוכים, ומתקני איתות, פנסי תאורה, צופר או מראת צד. מהירות השיוט של הקורקינט היא 24 קמ"ש, ומהירותו המקסימלית היא 32 קמ"ש. הקורקינט המכני מעולם לא צויד ברישיון רכב, לא הוצאה לגביו תעודת ביטוח לכיסוי השימוש בו, ולא ניתן רישיון נהיגה לנוהגים בו. הקורקינט המכני אסור ביבוא לישראל, והשימוש בו אסור בישראל. בית המשפט המחוז קבע, כי הקורקינט הוא רכב מנועי.

 

בית המשפט העליון קיבל את הערעור של הנפגע וקבע, כי הקורקינט המכני אינו רכב מנועי.

 

מתוך פסק הדין:

 

"19. על פי תוכנן של ההגדרות האמורות, נראה לי כי אין הקורקינט המכני מקיים את דרישת הייעוד "לשמש לתחבורה יבשתית".ככל שעלה מהנתונים שהובאו בהליך זה, כלי זה אינו מיועד לשמש לתחבורה יבשתית, וממילא הייעוד התחבורתי אינו עיקר ייעודו. הקורקינט המכני נבנה ונקנה כצעצוע לילדים ובני נוער, וכדי שישמש כלי משחק בידיהם, ויסב להם שעשוע. הוא מחליף את הקורקינט הפשוט, המוכר מימים עברו, שהיה מורכב מלוח עץ, שני גלגלים וידיות שבהם שחקו ילדים בחצרות הבתים, ולעיתים אף על מדרכות בשכונות מגוריהם. ההתפתחות הטכנולוגית הביאה לשכלולו של כלי משחק זה, על ידי איבזורו במנוע בנזין המכיל ליטר אחד של בנזין, המאפשר את תנועתו במהירות ממוצעת של 24 קמ"ש, ומקסימלית – 32 קמ"ש. הוא מוגבל לנסיעה למרחק קצר ביותר בשכונת המגורים. הוא נקנה בחנות צעצועים במחיר של 100$. אין עליו מושב כלשהו, אין בו תיבת הילוכים, וחסרים בו מכווני איתות, פנסי תאורה, צופר ומראת-צד. טיבו של הקורקינט המכני, וייעודו העיקרי, מכוונים למשחק ולשעשוע. הוא אינו מכוון לשמש לייעוד תחבורתי לאור מגבלותיו האינהרנטיות בכמות הדלק ובמרחק הקצר שאותו הוא יכול לעבור. מאפיינים מצטברים אלה מקשים על סיווגו של הקורקינט המכני כ"רכב מנועי" על פי החוק. הוא דומה יותר במהותו למכוניות המונעות בכח מכני הנוסעות כשעשוע בלונה פארק, שאינן מהוות "רכב מנועי" לצורך חוק הפיצויים, משעיקר ייעודם אינו לשמש לתחבורה יבשתית (פרשתחברה ישראלית לקירור, פסקה 13 לפסק דינו של הנשיא א' ברק; יצחק אנגלרד פיצויים לנפגעי תאונות דרכים 49 (מהדורה שלישית, 2005); רע"א 3534/97 אטליס נ' ישראלי, פ"ד נג(4) 780, 790 (1999), להלן: פרשת אטליס)."

 

 

פסק הדין באתר הרשות השופטת.

 

עודכן 12/5/2010 00.00

עבור לתוכן העמוד