חיפושדלג על חיפוש
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

התדרדרות רכב במוסך כתאונת דרכים

האם פגיעה של רכב שהתדרדר, כאשר מנוע פעל, בעת בדיקה לאחר תיקון במוסך, מהווה תאונת דרכים עפ"י חוק הפלת"ד? והאם נכות אורטופדית היא נכות רפואית או תפקודית

 

 

 

א  064194/04

 

משולם יהודה נגד כלל חברה לביטוח בע"מ

 

בית משפט: השלום תל אביב

 

פסק הדין ניתן  ביום: 12/10/2008

 

על ידי כב' השופטת: בלהה טולקובסקי

 

עניינו של פסק הדין: האם פגיעה במנהל עבודה של רכב שהתדרדר, כאשר מנוע פעל, בעת בדיקת רעשי מנוע במוסך לאחר תיקון מהווה תאונת דרכים? והאם נכות אורטופדית היא "נכות רפואית" או "נכות תפקודית"

 

בית המשפט, קבע, כי מדובר בתאונות דרכים הואיל ומדובר ב"תאונה שארעה כתוצאה מהידרדרות הרכב, תוך כדי תיקונו, וכפי שנפסק ב"פרשת קנאפו", אם אגב תיקון רכב, מתבצעת פעולת שימוש ברכב היוצרת סיכון תחבורתי, אין תיקון הרכב, אף אם בוצע על ידי אדם במסגרת עבודתו, שולל הכללת הפעולה בגדר שימוש ברכב מנועי וכפועל יוצא, הכרה בתאונה כתאונת דרכים כמשמעה בחוק."

 

כן נקבע, כי אורטופדית אשר מעצם טיבה  הינה בגדר נכות תפקודית, במיוחד כשמדובר במכונאי רכב.

 

הגדרות לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים:

 "תאונת דרכים": "מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה... וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי...".

"שימוש ברכב מנועי": "נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו, החנייתו, דחיפתו או גרירתו, טיפול-דרך או תיקון דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר שלא במסגרת עבודתו, לרבות הידרדרות או התהפכות של הרכב או התנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו תוך כדי נסיעה וכן הינתקות או נפילה כאמור מרכב עומד או חונה, שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו ולמעט טעינתו של מטען או פריקתו, כשהרכב עומד".

 

אזכור פסיקה:

 

רע"א 9332/99 מכלוף קנאפו נ' מגדל חברה לביטוח ואח', שם נקבע כי הסייג "שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו", אינו חל על מקרים של הידרדרות או התהפכות של רכב,

 

ע"א (מחוזי תל-אביב-יפו) 2189/04  אררט חברה לביטוח בע"מ ואח' נ' דוד אטיאס ואח', שם נבחנה הגדרת המונח "הידרדרות".

 

ע"א 6000/93 עזבון המנוח פואז קואסמה ואח' נ' האשם רג'בי, נסיבות התאונה מקיימות את החזקה המרבה של "ניצול הכח המכני של הרכב...", נקבע כי על פי הגדרתה של החזקה המרבה, נדרשים חמישה תנאים לשכלולה ואלה הם: (1) "מאורע"; (2) שנגרם "עקב"; (3) "ניצול הכוח המיכני"; (4) של "הרכב"; (5) בעת הניצול "לא שינה הרכב את ייעודו המקורי".

 

ת"א (שלום תל-אביב-יפו) 128350/00 דן ילאה נ' שלום אלימלך

 

ע"א 3049/93 גירוגיסאן נ' רמזי ואח': המושג "נכות תפקודית", בא לבטא את מידת הפגיעה בכושר התפקוד, כתוצאה מהנכות הרפואית.

 

עבור לתוכן העמוד