חיפושדלג על חיפוש
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

התיישנות תביעה של קופת חולים

העליון דחה את בקשת הערעור של מכבי בדחיית תביעתה נגד עיריית ת"א ומבטחה בשל התיישנות

 

רע"א  8306/07 מכבי שירותי בריאות נגד עיריית תל אביב –יפו כלל חברה לביטוח בע"מ

בית המשפט: העליון

ההחלטה ניתנה ביום: 4/8/2010

על ידי כבוד השופט: נ' הנדל

עניינה של ההחלטה: האם יש לקבל את בקשת הערעור של קופת החולים על החלטות שניתנו על ידי בית משפט השלום ובית המשפט המחוזי לפיהן יש לדחות בשל התיישנות את תביעה שהגישה הקופה כנגד עיריית תל-אביב והמבטח שביטחה אותה? כלומר, מאיזה מועד יש למנות את תקופת ההתיישנות לעניין תביעה מטעם קופת חולים לפי סעיף 22 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי? בית המשפט המחוזי קבע כי בנסיבות המקרה "ראוי למנות את מרוץ ההתיישנות לכל המאוחר החל מהמועד הראשון שבו היטיבה המערערת את נזקו של הניזוק". על פי נקודת פתיחה זו התיישנה התביעה. לגישת הקופה יש למנות את המועד מיום מתן השירותים הרפואיים על ידי קופת החולים. 

רקע: התביעה נובעת מהטיפול של הקופה בפגיעה של ניזוק בשל תאונה שארעה ברחובות תל אביב. הניזוק הגיש תביעת נזיקין נגד העירייה וחברת הביטוח שביטחה אותה בביטוח אחריות חוקית כלפי צד שלישי ובית משפט השלום קבע, בהסכמת הצדדים כי האחריות לתאונה מוטלת על העירייה ועל הניזוק בחלקים שווים.

בית המשפט העליון דחה את בקשת הערעור הואיל ולא סוגיה משפטית שאינה פטורה מחייבת התערבותו של בית המשפט העליון.

מתוך פסק הדין:

"ראשון, ניתן להגיע לתוצאות שונות בסוגיה הנדונה. כל עמדה מעוררת קושי משלה. כך, למשל, משמעות קבלת עמדתה של המבקשת היא כי אם ניזוק מטופל 30 שנה לאחר התאונה ובעטיה – מצב המצוי בגדר האפשר – תקופת ההתיישנות תסתיים בעוד 37 שנה. מנגד, קבלת עמדתן של המשיבות משמעה כי אם חלפו 7 שנים מהמועד בו נודע לקופת החולים לראשונה אודות התאונה – אין היא יכולה להגיש תביעה נוספת בנדון. בראיה זו, עמדת המבקשת עלולה להאריך באופן לא סביר את תקופת ההתיישנות ואילו עמדת המשיבות מקצרת את התקופה בשלב מוקדם יחסית. לשון אחרת – מאוחר מדיי מול מוקדם מדיי. כמובן, יש לסמן את נקודת ההתחלה. זוהי מהותה של התיישנות. אולם, על מנת להכריע בשאלה נדמה כי יהא מקום ליתן דעתנו גם על שיקולי מדיניות, שכן ישנן טענות המצדיקות כל אחת מהאפשרויות ולא רק אותן."

"דיון בבקשה כזו ידרוש לשקול צירוף גורמים נוספים כגון קופות חולים אחרות ואף היועץ המשפטי לממשלה. גם אם נסתפק בצדדים להליך זה, יהיה נכון לקבל תמונה מעשית כדי להבין למשל מה הנטל הטכני המוטל על קופת חולים אם תחויב לפעול על פי עמדת המשיבות. יתר על כן, המשיבות מסרו כי בתקופה זו אמור להיכנס לתוקף הסדר חדש בכל הקשור לתביעות השבה לפי סעיף 22 לחוק ביחס לתאונות דרכים, בנבדל מתאונות אישיות. עולה כי גם מגמה זו עשויה להתפתח ולכל הפחות להשפיע על המצב בשטח. "

          

פסק הדין באתר בית המשפט העליון.

עבור לתוכן העמוד